Minister Dalle laat zich onderdompelen in het leven van mensen in armoede

Gepubliceerd op
23/2/2024

Maandagmiddag is Vlaams minister van Brussel, Jeugd en Media en Armoedebestrijding Benjamin Dalle komen praten met onze collega Ann in haar rol van ervaringsdeskundige. Nadien zijn ze samen gaan eten in het sociaal restaurant Nativitas. Hij was verrast door de vriendelijkheid van iedereen die daar zat, de aangename sfeer en het lekkere eten. Maar, hij voelde ook scrupules omdat ook hij maar twee euro moest betalen terwijl hij in werkelijkheid wel meer zou kunnen betalen.

Nadien moest hij zich bij ons komen aanmelden en kreeg hij de rol van dakloze TBC-patiënt, positief gescreend en er moest een behandeling volgen. Bij VRGT (Vlaamse Vereniging voor Respiratoire Gezondheidszorg en Tuberculosebestrijding) heeft hij  alle uitleg gekregen over die behandeling, en is duidelijk gemaakt dat dit nagenoeg onmogelijk te volgen was als straatbewoner, met alle risico’s vandien (resistentie, besmetting van anderen,…). Er was echter een uitweg: hij kon zich bij ons aanmelden voor een tijdelijk verblijf voor de duur van de behandeling.

Hij is zich dan opnieuw komen aanmelden en heeft met onze collega's Andy en Sofie de intakeprocedure doorlopen, en de werkwijze. Nadien, in het reflectiemoment met onze coördinatrice Kris en het Netwerk Tegen Armoede, was hij sterk onder de indruk van de grote impact die onze werking had. Wij maakten echt het verschil, waren zijn woorden, en hij was onder de indruk.

Helaas wordt het project ondergefinancierd vanuit de overheid, aldus onze coördinatrice Kris Raemdonck